Szukaj

Od czego rozpocząć rozszerzanie diety dziecka?

14 luty 2020
Od czego rozpocząć rozszerzanie diety dziecka?

Od czego rozpocząć rozszerzanie diety dziecka? 

Jeśli zauważymy, że nasze dziecko jest już gotowe aby rozpocząć rozszerzanie diety musimy się zastanowić od czego zacząć? 
Pediatrzy, specjaliści od żywienia noworodków przedstawiają wiele możliwości. Nie mogą one wykraczać poza ramy zdrowego żywienia.
Zazwyczaj zaleca się aby rozszerzanie diety rozpocząć od produktów, które są najbezpieczniejsze dla maluszków. Należą do nich produkty, które nie powodują wzdęć, nie wywołują reakcji alergicznych. Najczęściej są to jabłka i marchewki. Niektórzy rodzice podają także różnego rodzaju kaszki gotowane na mleku lub na wodzie. Niezależnie od produktów, które wybieramy zaleca się podawanie tylko kilku łyżeczek w ciągu dnia. W zależności od preferencji i reakcji organizmu dziecka, w ciągu kolejnych dni dostosowujemy odpowiednią ilość pokarmu. Pamiętajmy, że nowe produkty powinny być podawane stopniowo, najlepiej w ciągu 3-5 dni od poprzedniego. Podczas rozszerzania diety bardzo ważna jest obserwacja dziecka. Musimy zwrócić szczególną uwagę na pojawianie się objawów sugerujących reakcję alergiczną. Jeśli nie zauważymy niepokojących sygnałów, możemy kontynuować rozszerzanie diety. W razie wystąpienia niepożądanych reakcji musimy na jakiś czas odstawić produkt, który ją wywołuje.

Wprowadzanie nowych produktów

Rozszerzanie diety najlepiej rozpocząć od produktów gotowanych na parze lub w niewielkiej ilości wody. Posiłki nie mogą być wzbogacane takimi dodatkami jak sól, pieprz, cukier. Po ugotowaniu warzyw, owoców powinniśmy zetrzeć je na jednolitą papkę. Tak przygotowane danie, w temperaturze pokojowej możemy serować dziecku za pomocą łyżeczki. Przy stałych pokarmach nie powinniśmy używać butelki ani smoczka. Rozpoczynając przygodę z posiłkami stałymi musimy zaopatrzyć się w śliniak. Pamiętajmy, że pierwsze próby mogą zakończyć się wypluwaniem i rozrzucaniem jedzenia. Jak wspominaliśmy we wcześniejszym artykule, dziecko podczas karmienia musi siedzieć samodzielnie lub z podparciem. Pozycja siedząca minimalizuje ryzyko zadławienia lub zakrztuszenia.

Konsystencja i jakość produktów

Wraz z wiekiem dziecka powinniśmy zmieniać konsystencję posiłków. Możemy stopniowo rezygnować z przecierania i zastępować je rozgniataniem za pomocą widelca. 10- miesięcznemu dziecku możemy podawać mniej rozdrobnione dania, dzięki czemu będzie mogło ćwiczyć gryzienie, żucie, przeżywanie. 

Ważne jest aby produkty, które wybieramy dla naszych maluszków pochodziły ze sprawdzonych źródeł. Świeże i odpowiednio przygotowane danie nie powinno zaszkodzić naszemu dziecku. Podczas przygotowywania posiłku musimy zwracać szczególną uwagę na higienę. Nie zapominajmy także o odpowiednim przechowywaniu żywności. Jeśli chcemy aby przygotowane przez nas danie wystarczyło na dłużej, najlepiej je zamrozić lub zawekować. Jeśli nie czujemy się na siłach aby przygotowywać posiłki, wygodnym i bezpiecznym rozwiązaniem są słoiczki.

Koszyk

Twój koszyk jest pusty.

Dokonaj swoich pierwszych zakupów

Cena zestawu: %bundleSum%
Anuluj